Stephen King – skräckens konung
När det kommer till skräck, mysterier och thrillers finns det få som kan mäta sig med Stephen King. Förutom en mängd romaner och noveller har han också skrivit en rad filmmanus, både baserade på sina egna titlar och originella filmer. Han är definitivt inte ett nytt namn i skräckvärlden, men han är ständigt aktuell med nya titlar, och på senare år har det kommit en mängd nya filmatiseringar av hans böcker.
De senaste romanerna
Stephen släppte en bok senast i år, en novellsamling med titeln If It Bleeds, för den som är sugen på att plocka upp hans absolut senaste verk. När det gäller romaner har King släppt i snitt en per år sedan 1974, och den senaste The Institute släpptes 2019. Den har fått mycket bra kritik, och har hyllats av många recensenter världen över. Många jämför den med hans tidigare storsäljare såsom The Shining och It, och den har en del gemensamt med den sistnämnda. I The Institute får vi följa Luke Ellis, en pojke som besitter ovanliga förmågor. Han kidnappas och hamnar på ”Institutet”, en anläggning dit barn med telepatiska och telekinetiska förmågor hamnar för att bli experimenterade på. Han och de andra barnen utsätts för grymma övergrepp, och allt som finns kvar för Luke är att försöka rymma. För många King-fans har The Institute blivit en ny klassiker att läsa om och om igen.
2018 publicerade King The Outsider, och redan samma år bestämdes det att den skulle göras till tv-serie. I denna skrämmande deckare får vi följa Terry Maitland, en omtyckt baseballtränare som arresteras misstänkt för ett brutalt mord och sexuella övergrepp på en ung pojke. Vittnen har sett Terry tillsammans med pojken och fallet verkar solklart, men det visar sig finnas lika många vittnen som talar för att Terry inte ens var i stan den aktuella kvällen. Också denna roman har fått lysande recensioner, och har varit en bästsäljare inom sin kategori.
Författarens egna ord
När King först började göra sig ett namn som författare blev han ofta avfärdad som en anspråkslös skribent som inte producerade annat än billiga skräckhistorier, men många av dessa recensenter skulle få äta sina egna ord inom några år. Genrer som tidigare inte setts som ”finlitteratur” har tänjt på gränserna, och fler verk bedöms utifrån sitt innehåll och inte bara genre. Det finns fortfarande många som inte uppskattar Kings författarskap, men säg den författare som kan tilltala precis alla läsare? King själv räds inte kritik eller dåliga omdömen, utan menar att man måste räkna med detta för att bli en framgångsrik författare. Ett av hans tips till blivande skribenter är just att skriva för sin egen skull, inte andras. Han förespråkar också att bemästra konsten att skapa beskrivande texter – hjälp läsaren att visualisera miljöerna för att förankra berättelsen i verkligheten, något som King själv ofta lyckas åstadkomma i sina verk.