Prisvinnande böcker år 2019
När det är dags att välja en bok att läsa finns det förstås ett oändligt antal, om man inte begränsar sig utifrån exempelvis genre. Alla bra böcker vinner inte priser, men prisbelönta böcker är definitivt läsvärda. Här tittar vi närmare på ett par titlar som kammade hem priser under 2019.
Vinnare av Augustpriset
De flesta har nog hört talas om Augustpriset någon gång, men exakt vad det är kanske inte alla vet. Priset är uppkallat efter August Strindberg och är ett av de mest prestigefyllda litteraturpris vi har i Sverige. Priset startades 1989, och sedan 1992 delas det ut i tre kategorier: skönlitteratur, faktaböcker och barn- och ungdomsböcker. Vinnarna får varsin bronsstatyett samt 100 000 kr, och delas ut samtidigt som Lilla Augustpriset som riktar sig till ungdomar mellan 16-20 år.
År 2019 vann Marit Kaplas bok Osebol det skönlitterära priset. Det är en speciell bok, en slags memoarer för en hel by, nämligen Osebol i norra Värmland. Kapla har intervjuat nästan hela byn och sammanställt deras historier för att skapa en bild av orten. Det är reportage, men faller ändå inom den skönlitterära genren. Boken har vunnit fler priser, och fått många fina recensioner både i tidningar och av privatpersoner. Vinnaren av årets fackbok blev Ålevangeliet av Patrik Svensson, en bok som berättar om den mystiska ålen i förhållande till människan. Boken utforskar ålen som fenomen i djurvärlden, men Svensson beskriver också hur just ålen sammanförde Patrik med sin pappa. Priset för bästa barn- och ungdomsbok gick till Oskar Kroon för hans titel ”Vänta på vind.” Den riktar sig till läsgruppen 9-12 år, och handlar om flickan Vinga som drömmer om en framtid som sjöman. Det är en lättsam men ändå trovärdig berättelse om ett sommarlov ute i skärgården, om vänskap och avsked.
Inför nomineringsevenemanget anmäler svenska bokförlag olika titlar, och juryn nominerar sedan 6 titlar inom varje kategori. I samband med detta brukar spelbolaget Unibet släppa en lista med odds på olika vinnare av Augustpriset. Som litteraturfantast kan det vara roligt att satsa en slant på sin favoritförfattare, eller helt enkelt sikta in sig på högoddsaren i hopp om att kamma hem en slant.
Pulitzervinnaren
Det amerikanska Pulitzerpriset delas årligen ut i flera kategorier, bland annat skönlitteratur. 2019 års vinnare var Richard Powers roman The Overstory, som ännu inte översatts till svenska. I den får läsaren följa 9 olika livshistorier från personer med vitt skilda bakgrunder, men deras liv och historier vävs samman av genomgående trädmetaforik. Hela boken är en sorts berättelse om träd, både en slags hyllning till dessa och ett försök att göra oss uppmärksamma på hur mycket träden format och fortsätter att forma både djur och natur. Powers har i intervjuer förklarat sin djupa vördnad och fascination inför träd, och hur den växte fram sent i livet. Hans syn på träd förändrades ju mer han lärde sig om dem – till exempel det faktum att vi människor delar en fjärdedel av samma arvsmassa med träd, och att de besitter en helt egen förmåga att kommunicera med varandra.
Nordiska Rådets Litteraturpris
Nordiska Rådet delar ut priser inom flera kategorier såsom musik, film, och litteratur. 2019 gick priset till den danska författaren Jonas Eika för hans novellsamling Efter Solen. Detta är Eikas andra bok, och trots sin unga ålder har han redan hunnit göra sig ett namn inom litteraturvärlden. Novellsamlingen består av fyra längre berättelser, som alla utspelar sig på olika platser i världen. Människorna som figurerar i dessa historier är alltifrån hemlösa narkomaner till finanspampar, men allt genomsyras av problematiken som uppstått på grund av den globala kristiden. Det är inte nattsvarta texter om en hopplös framtid, utan ett perspektiv på vad som händer och vad som kan komma att bli vår framtid om ingenting görs.