Olga Tokarczuk – författare och Nobelpristagare
För den riktiga litteraturfantasten är Olga Tokarczuk förmodligen inte ett nytt namn, men för många är hon ännu obekant. På grund av oroligheterna i Svenska Akademin blev det inget Nobelpris i litteratur år 2018. Detta delades istället ut tillsammans med 2019 års vinnare, och 2018 års pris gick till Tokarczuk.
Vem är Olga?
Denna framstående författarinna föddes i Polen år 1962. Hon växte upp i Sulechów, i en familj som verkligen uppskattade litteratur. Båda hennes föräldrar var lärare, och deras akademiska bakgrund samt vänsterkulturella intresse skulle komma att forma och inspirera Olga till den författarinna hon är idag. Trots att hennes litterära karriär startade tidigt, då hon redan som 17-åring gav ut sin första novellsamling, valde hon först att studera till psykoterapeut och arbetade som det under flera år. När hennes publicerade verk blev mer och mer framgångsrika valde hon till slut att satsa på författarskapet på heltid. Tokarczuk flyttade till en ort i bergskedjan Sudeterna, och regionen har influerat hennes böcker starkt. Numera är hon bosatt i Wroclaw och undervisar i kreativt skrivande. Utöver skrivandet är hon också en mycket engagerad djurrättsaktivist, feminist, och demokrati- samt fredsförespråkare. Utmärkande för hennes författarstil är en mytisk underton, och hennes litterära verk är ofta gränsöverskridande med ett historiskt tema. Tokarczuk och hennes böcker är mycket populära i Polen, men hon ses också som kontroversiell av många.
Hur beskriver Tokarczuk sina verk?
Olga är känd för att skriva utifrån oväntade perspektiv, och det är precis vad hon vill. Hon har själv beskrivit sin önskan om att betrakta ämnen ur olika vinklar, att gå under saker och belysa dem på nya och oväntade sätt. Tack vare sin bakgrund inom psykologi finns en stark motivation hos henne att granska människor och försöka reda ut hur vi är funtade rent mentalt. I intervjuer har hon förklarat sin ståndpunkt att böcker ska provocera, men inte nödvändigtvis vara politiska. Böcker ska väcka nya tankar, ifrågasätta system och företeelser som vi ofta tar för givet. Hennes bok ”Styr din plog över de dödas ben” handlar bland annat om hur djuren hämnas på människor som jagat och utnyttjat dem, vilket Tokarczuk själv menar inte var tänkt som en politisk berättelse, men den blev hett debatterad i Polen och stämplad som djurrättspropaganda av vissa grupper.
Olgas böcker delar Polen då många känner stolthet över att en polsk författarinna lyckats slå igenom internationellt och tilldelats Nobelpris, medan de styrande högernationalisterna är kluvna eftersom de stämplat hennes verk som ”antipolska”. Förutom att skapa provocerande texter har Tokarczuk också förklarat hur hon inspirerats och påverkats av Carl Gustav Jungs psykoanalytiska teorier, samt kända författare såsom Edgar Allan Poe och Anton Tjechov.
Framstående verk
Olga Tokarczuk har skrivit många olika slags böcker och berättelser, från korta noveller till mastodonthistorier på nära 1000 sidor, men också poesi och filmmanus. Hennes absolut största verk, åtminstone sett till storlek, är en roman som heter ”Jakobsböckerna.” Berättelsen utspelar sig under 1700-talet i området mellan dagens Ukraina och Polen. Jakob Frank är huvudperson, en kontroversiell och utmanade karaktär, och en judisk sektledare. Han har funnits på riktigt, och Tokarczuks bok är en skönlitterär gestaltning av honom och återger en viktig epok i judendomens historia. Hon tilldelades Nikepriset för denna bok, vilket är Polens motsvarighet på Augustpriset.
Ytterligare en hyllad och prisbelönad titel är ”Löparna” som beskriver en rad olika människoöden, och berör frågor som migration, resande, liv och död. Det är omöjligt att sammanfatta den på ett kortfattat sätt eftersom den berör så många olika ämnen och berättelser på en och samma gång. Precis lika svårt är det att sätta fingret på Olgas författarskap i stort – det är mångsidigt och fascinerande, och väl värt att utforska.