Om du letar efter boktips har du absolut hittat rätt, men här på bloggen kan du hitta betydligt mer än så. Vi begränsar oss inte till att plocka fram topplistor eller recensera bästsäljare, utan vårt fokus ligger på böcker och författare i största allmänhet. Skulle vi bara koncentrera oss på årets storsäljare skulle utbudet bli ganska smalt – självhjälpsböcker och svenska deckare i all ära, men det finns så mycket mer att både läsa och skriva om. Litteraturvärlden är oändligt mångsidig, och vi vill försöka återspegla detta i vår blogg.

Från klassiker till prisbelönta titlar

På bloggen kan du läsa om alltifrån kultklassiker till de senaste Nobelpristagarna, och allt däremellan. Du kan bland annat hitta ett djupdyk i Ian Flemings ikoniska böcker om James Bond, liksom ett författarporträtt av Nobelpristagare Olga Tokarczuk. Vi har också kikat närmare på några av de böcker och författare som kammat hem priser år 2019. Böcker som är populära idag kommer förhoppningsvis bli klassiker i framtiden, men vissa riskerar förstås att hamna i glömska. Med det oändliga utbud av titlar som producerats är konkurrensen stenhård, och vi anser att också äldre titlar förtjänar att komma i fokus – så länge de håller en viss kvalitet förstås. En annan aspekt som intresserar oss på bloggen är författarnas egna tankar om sitt skrivande och sina egna böcker. Det händer ganska ofta att läsarna tolkar boken på ett helt annat sätt än vad författaren först tänkt.

Varför en bokblogg?

Vi råkar vara riktiga bokälskare, och tycker inte det kan finnas för många hemsidor om litteratur i alla dess former. Alla uppskattar förstås inte läsning lika mycket som vi, men att läsförmågan är viktig för människan råder det inga tvivel om. Hjärnan är som mest formbar när vi är mellan 6-10 år, men våra språkliga förmågor fortsätter att utvecklas hela livet. Forskningen visar att bra läskunnighet är en förutsättning för fortsatt lärande, och att läsning är en form av träning för hjärnan precis som tyngdlyftning bygger upp armmuskler. Att läsa håller hjärnan i form också på äldre dar, oavsett vilken sorts litteratur det handlar om. Vi blir också mer allmänbildade av att läsa, och lite extra kunskap sitter ju aldrig fel. Forskning har också visat att läsning är ett mycket effektivt sätt att bli av med stress, och det kan också bidra till en bättre sömn. Allt detta och mycket mer gör att vi förespråkar läsning, och vill därför lyfta fram böcker och författare så att fler kan njuta av litteraturen.

Något för alla

Med vårt breda fokus hoppas vi att alla kan hitta något som intresserar dem här på hemsidan. Du behöver inte vara storläsare för att titulera dig bokälskare, och du måste inte älska alla böcker för att uppskatta litteratur. Somliga har inget intresse för skönlitteratur, medan andra anser att facklitteratur bara är torftigt dravel. Vi håller förstås inte med om det sistnämnda, men smaken är som baken – och tur är väl det. Hade inte vi människor haft såpass olika intressen och perspektiv skulle det inte finnas ens en bråkdel av all den litteratur som vi har idag. Vi ser ett stort värde i denna mångsidighet, och vi väljer därför att inte rikta in oss på en viss genre eller kategori. Ju fler titlar och författare du upptäcker desto fler perspektiv kan du själv tillägna dig, och då kan förhoppningsvis vår blogg ge några tips på vägen.